maanantai 21. syyskuuta 2015

Meri - Kouluaamut myöhemmiksi

Monet nuoret ovat koulussa todella väsyneitä. Tämä johtuu yleensä liian vähäisestä unesta. Uni jää usein liian lyhyeksi, kun aamulla pitää herätä aikaisin kouluun. Varsinkin nuoret tarvitsisivat paljon unta ja energiaa jaksaakseen paremmin pitkät koulupäivät ja oppiakseen uusia asioita. Mutta onko tästä todella haittaa? Mitä asialle voisi tehdä?

 Unirytmi siirtyy myöhemmäksi nuorilla ja heidän on useasti vaikea saada unta ennen yhtätoista, monet menevät nukkumaan vasta puoliltaöin. Aamulla pitäisi vastaavasti nukkua pitempään. Suositeltua unimäärää, 8-10 tuntia, on vaikea saada, jos aamulla pitää herätä aikaisin kouluun. Tämä vaikuttaa myös nuoren jaksamiseen koulussa. Koulusta voi tulla huono asia, kun joutuu joka aamu lähtemään väsyneenä. Keskittyminen on vaikeaa etenkin aamun ensimmäisillä tunneilla, eikä opetettava asia jää mieleen yhtä hyvin, kuin pirteänä. 

Stressiä saattaa tulla enemmän, kun ei pysty keskittymään asioihin kokonaan ja niiden mieleen painaminen on vaikeampaa. Etenkin jos aamulla on kokeita, arvosanat saattavat laskea, sillä monetkaan eivät ole aamulla parhaimmassa terässä. Stressi vaikuttaa myös unirytmiin ja aiheuttaa väsymystä vielä enemmän. 

 Jos asuu kaukana koulusta, saattaa koulumatka kestää jopa tunnin. Valmistautumisessa kestää usein myös, eivätkä monet nuoret ehdi syödä aamupalaa, joka on päivän tärkein ateria. Koulussa tulee tällöin usein nälkä, joka vaikeuttaa keskittymistä ennestään. Myöhemmät kouluaamut antaisivat nuorille enemmän aikaa aamulla, saisi nukkua pidempään ja ehtisi silti esimerkiksi syömään aamiaisen. 

 Jotkut ajattelevat, ettei koulujen kannattaisi enää alkaa myöhemmin, ennenhän koulut alkoivat vielä aiemmin, vaikka koulumatkat olivat paljon pidempiä. Mutta silloinhan nuoret olivat vielä väsyneempiä, sitä paitsi kouluja täytyy uudistaa. Myöhemmät aamut saisivat varmasti koulusta mukavamman paikan nuorten mielestä ja kasvattaisivat motivaatiota. Olen huomannut, että meidänkin luokkamme on myöhäisinä aamuina paljon virkeämpi ja jaksaa paremmin keskittyä. 

 Nuorten pitäisi saada nukkua tarpeeksi arkenakin, jotta he jaksaisivat paremmin ja motivaatio säilyisi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti